Your browser version is outdated. We recommend that you update your browser to the latest version.

Dalabygden 2009-11-27

Foto: Maria KarlssonFoto: Maria Karlsson

Använder öronen. Andreas Eriksson lyssnar och skruvar tills det låter stämt.

Örat som viktigaste verktyget

I verkstaden i Gustafs renoverar Andreas Eriksson gamla pianon som har ett särskilt värde för sina ägare. Andra dagar åker han ut för att stämma instrument eller göra andra justeringar på plats. Regelbundet åker han också till England för att serva sina stamkunder där.

Efter att ha avslutat en treårig utbildning i Leksand kan Andreas Eriksson i Gustafs titulera sig pianotekniker. Det sista året bestod av praktik och den gjorde Andreas i England.
– Det häftigaste med det var att jag fick möjlighet att lära mig mycket om att restaurera gamla instrument och att renovera till museum. Vi gjorde även service på drottningens piano och där skulle det vara extra mycket silver i bassträngarna, säger Andreas och ler.
Direkt efter avslutad utbildning fick Andreas erbjudande om jobb i England så han flyttade dit. Under tiden började han arbeta som egen företagare och många av kunderna han fick i England servar han än, samt några som tillkommit med tiden. Var tredje månad åker Andreas till sina stamkunder i England.
– Det blir mest flyglar jag servar och exklusiva historiska instrument som är 100 år eller mer. Ofta är det välbärgade personer som har samlandet av gamla instrument som hobby. Gamla instrument kan också ha ett personligt värde för många.

Andreas har skaffat sig mycket kunskap om hur man restaurerar gamla instrument och samtidigt behålla antikvärdet. Så lite som möjligt får bytas ut, men om strängarna exempelvis måste bytas händer det att han behandlar dem på ett sätt som åtminstone ger dem ett gammalt utseende. Snart åker Andreas till England för att stämma inför en minneskonsert med musik av Chopin i konserthuset South Bank i London.
– Det kommer att spelas på tre tidsenliga instrument och ett av dem har jag varit med och restaurerat. Att jag blev tillfrågad kan också ha att göra med att jag tidigare gjort jobb år BBC och jag stämmer dessutom privat åt pianisten som håller i hela showen, professor John Rink, berättar Andreas.

I Sverige driver Andreas Gustafs piano och har fullt upp med att restaurera eller sköta teknisk service, som innebär att stämma eller göra andra justeringar, på pianon. Det blir exempelvis många besök på musikskolor eller andra skolor runtom i Dalarna. Han ordnar även med transporter av instrument och har dessutom en del uthyrningsverksamhet.

Förutom stämgaffel använder Andreas även digitala hjälpmedel när han stämmer ett instrument. Men hans allra viktigaste verktyg är hans egna öron. Han lyssnar sig till om ett piano låter stämt eller inte.
– Jag har nyligen varit på hörselkontroll, så nu har jag papper på att min hörsel är bra, säger han lite skämtsamt.
Hur konstigt det än låter använder han dessutom hörselskydd när han stämmer och det är såklart på grund av att det är så viktigt att han inte skadar sin hörsel.

Pianostämmare finns det några stycken men enligt Andreas är han en av få som tar sig an de riktigt gamla instrumenten.
– Det är svårare att restaurera ett gammalt piano, men det är också en utmaning. Man får så mycket tillbaka när man lyckas få till det och det låter bra!
Han förklarar att det kan bli många överraskningar när man öppnar ett gammalt piano. Man har byggt pianon enligt samma princip i 140 år, och det är först under senare år som man genom modern teknik kunnat få bort olika försvagningar.
– Ett modernt piano blir därför mer exakt i tonen, men därför också lite tråkigare. Ett gammalt piano har mer personlighet och klangen är rundare och finare. Man vet aldrig när man börjar hur lång tid det kommer att ta att restaurera ett gammalt piano, men det är en del av charmen, tycker Andreas.

Andreas policy är att alltid vara öppen med vad som behöver göras och vad det kommer att kosta. En vanlig stämning av ett piano brukar ta mellan en och en halv och två och en halv timme, men där har Andreas ändå ett fast pris.

För att behålla sitt piano välstämt räcker det med att stämma en gång om året, men om man spelar regelbundet kan det behövas två gånger och i vissa fall stämmer Andreas samma piano fyra gånger per år. Sveriges klimat som varierar under året är negativt för ett piano. Helst ska det inte heller vara för torrt inomhusklimat. Då spricker träet i pianot lättare och tonerna kan sjunka. Andreas rekommenderar att man ställer pianot mot en innervägg om det är möjligt.
När man gör ren tangenterna använder man en lätt fuktad trasa. Och är tangenterna gjorda av elfenben polerar man dem efteråt med särskilt medel. För att undvika att elfenbenet gulnar ska man låta locket stå öppet, enligt Andreas.

Andreas yrkesval beror på hans intresse att spela piano.
– Jag tyckte det skulle vara praktiskt att kunna stämma själv och insåg att den som brukar veta minst om sitt instrument är pianisten. Jag ville lära mig mer om pianots insida.
Att hans morfar, Harry Engström i Säter, är fiolmakare kanske också är en bidragande orsak till valet av yrke. Andreas spelar mest boogie-woogie och rock ´n´ roll med olika gäng. Men instrumentet han använder då är ganska långt från ett gammalt personligt piano. Då är det keyboard som gäller!


Maria Karlsson
maria.karlsson@sveagruppen.se